Je dagelijkse dosis stress verminderen, hoe doe je dat? Hoe creëer je meer gewoontes in je leven zodat je stressniveau daalt? Begin simpel: voeg met kleine stappen steeds meer ontspanning en rust aan je leven toe.
Stress, wie heeft er geen last van in onze moderne hectische maatschappij. De burn-out is geen uitzondering meer. Maar is stress de grote boosdoener? Want wat is stress eigenlijk en wat doet het met ons lichaam?
Wat is stress?
Stress is niet per se slecht voor ons. Het is een handig signaal om ons lichaam te waarschuwen als er ergens gevaar dreigt.
Stress wordt pas een probleem als ons lichaam constant onder druk staat. Als periodes van spanning niet afgewisseld worden met periodes van rust zodat het lichaam kan bijkomen.
Chronische stress, dát is een probleem.
Een rustperiode zorgt ervoor dat het overbelaste lichaam de energiebalans kan herstellen. We zijn er namelijk niet op gemaakt om constant ‘aan’ te staan of constant druk te zijn. Dan putten we ons lijf uit en raken we langzaam opgebrand of overbelast.
Mini-vakantie zonder schuldgevoel
Na actie volgt rust. Rust en actie horen bij elkaar. Als eb en vloed. Sporters hebben rustperiodes nodig om tot betere prestaties te komen. Ze geven hun spieren bewust rust om de kans op blessures te verkleinen.
Helaas heeft rust een slechte naam gekregen in onze moderne maatschappij. Druk zijn is een nieuw statussymbool geworden. Door de komst van internet en smartphones hebben we op elk moment van de dag toegang tot informatie.
Hoe kun je voorkomen dat je overspannen en overbelast raakt? Er bestaat helaas geen wondermiddel om je tegen stress te beschermen. Probeer je stressniveau te verlagen door elke dag meer rustmomenten te nemen.
Zonder schuldgevoel, want tijdens je mini-vakantie werk je tegelijkertijd aan je gezondheid.
Stress verminderen door meer te ontspannen
Je kunt stress verminderen door meer te ontspannen. Door je lichaam én brein rust te geven om op adem te komen. Want vooral ons brein heeft het zwaar te verduren: het valt niet mee om, zonder rustmomenten, elke dag zoveel informatie te verwerken.
Ontspannen betekent dus niet je mail checken, Netflixen, op je iPhone kijken of social media verkennen. Wat je wél kunt doen om stress te verminderen en meer te ontspannen? Begin klein en voeg met deze 8 tips meer ontspanning toe aan je leven.
1. Even offline: houd een digitale detox
Wist je dat we tegenwoordig ruim 3 uur aan social media en internet besteden? Best intensief voor onze hersenen die af en toe wel wat rust kunnen gebruiken om al die prikkels te verwerken.
2. Ga mediteren
Meditatie is een ware stresskiller. Vind je het lastig om te mediteren? Houd het simpel: begin bijvoorbeeld met een paar minuten in de ochtend. Daarna kun je het langzaam opbouwen naar 10 of 15 minuten per dag.
3. Let wat vaker op je ademhaling
Probeer een paar keer per dag even bewust te zijn van je ademhaling. En haal vervolgens een paar keer diep adem.
4. Gun jezelf meer momenten om te genieten
Genieten is ontspannen. Waar geniet je van? Een dagje sauna, een lange strandwandeling of een avondje dansen? Geniet en je ontspant.
5. Sta vaker op om even te bewegen
Laat je bloed weer even stromen. Schud je ledematen, rek jezelf uit, spring op en neer, dans in je woonkamer en glimlach om jezelf.
6. Neem mini-pauzes
Geef je brein rust en ademruimte wanneer je even niks te doen hebt. Bijvoorbeeld tijdens het wachten op de bus, in de wachtkamer bij de tandarts of bij de kapper. Lastig? Verstop je smartphone op een andere plek dan je gewend bent zodat je deze niet automatisch uit je broekzak vist.
7. Creëer een avondritueel
Een goede nachtrust is essentieel om tot rust te komen en te ontspannen. Kun je wel wat meer slaapuren gebruiken? Zorg dan voor meer rust in de avond: zet minstens een uur voordat je gaat slapen alle technische apparatuur uit.
Doe kaarsen aan, luister naar muziek, schrijf in je dagboek of journal of neem een warm bad. Sluit de dag af en maak je klaar voor de nacht.
8. Ga naar buiten
Ben je toch van plan om een korte pauze in te lassen en even afstand te nemen van je laptop? Maak een (mini)wandeling en adem de frisse buitenlucht in. Goed voor de aanmaak van gelukshormonen.